TV program och dokumentärer
Senast uppdaterad 25 april 2023
Vägen hem. Berättelsen om en adoption: Priyangika var bara sju veckor gammal när hon adopterades från Sri Lanka till Norge. Hon har alltid känt att något var fel med adoptionen. När hon tar kontakt med sin biologiska mamma och får tillgång till sina adoptionshandlingar, dyker hemligheterna i Priyangikas förflutna upp. Norsk dokumentär från 2022 av Emilie K. Beck. Originalets titel: Veien hem. 

Mamma och jag (14 min): Mwamini adopterades av sin mamma Chiku som liten. Chiku har aldrig fått några egna, biologiska barn och Mwamini har alltid undrat om "det har räckt med mig". Den frågan har Mwamini inte vågat ställa till sin mamma - förrän nu. (Norge, 2020)

Uppdrag granskning. De stulna barnen. (4 avsnitt)    

Fixa rummet: Isidor är adopterad från Sydafrika och vill ha ett rum som inspirerats av hans hemland och Zulufolkets kultur. Lådor, kuddar och stolsits får låna sitt mönster från landets djurliv och några av detaljerna till rummet har Isidor själv köpt när han besökte Sydafrika i våras.

Babels bibliotet: Författaren och journalisten Patrik Lundberg intervjuas om sin självbiografiska och omdiskuterade roman Fjärilsvägen. Han tecknar dels ett porträtt av sin egen mamma, dels ett av sin barndom, som son till en ensamstående och alltmer alkoholiserad förälder. Hur blir det politiska personligt? Patrik Lundberg debuterade med Gul utanpå, om hur det är att växa upp som adopterad och om sökandet efter sina biologiska rötter i Sydkorea. Intervju: Jessika Gedin, 2020.

Bortadopterad och saknad: Två kvinnor berättar om varför de adopterade bort sina barn och hur de har haft det i livet:

Längtan efter kärlek: Amerikansk familj adopterar tre barn från ett barnhem i Ryssland."Deras första år tillsammans blir en känslomässig och turbulent tid och till sin hjälp får familjen en utvecklingspsykolog och en terapeut".

Intervju med Patrik Lundberg: "Adopterade Patrik Lundbergs resa till sitt födelseland Korea ställde allt på ända och han tvingades konfrontera de fördomar som andra har haft om honom. Gul utanpå är en berättelse om utanförskap och ett sökande efter rötter, ursprung och tillhörighet. Intervjuare: Ulrika Kärnborg".

Mitt liv var en lögn: "Steve Lickteig adopterades som nyfödd och växte upp i en familj i Kansas. Som vuxen får han veta att hans äldsta syster egentligen är hans biologiska mamma och att familjen och hela samhället kände till sanningen om hans ursprung. Alla utom han själv. Arg och besviken konfronterar han familjemedlemmar, gamla lärare och vänner."

Adoption som enda utväg: "Synen på moral och kvinnors sexualitet i USA under 1950- och 60-talen gav många oönskat gravida få alternativ. Vi hör kvinnor berätta om hur påtvingade adoptioner påverkat deras liv, om saknad och sorg".

Hur barndomen kan komma att forma ens liv:

Kvinnan i skogen:

På SVT play finns har en serie i 14 delar som handlar om en kille som söker sitt ursprung. Det står att berättelsen är fiktiv men det är som en verklighetstrogen dokumentär, verkar bra också. "Bastian hittades som nyfödd utanför en flyktingförläggning. Nu vill Bill göra en dokumentär om Bastian och ta med honom tillbaka dit. Webbexklusiv fiktiv dokumentär i 14 delar. På väg genom Europa får du följa vännerna Bastian, Bill och Hanna i deras jakt på Bastians biologiska föräldrar."

Adoptionens pris: OBS varning - mycket jobbigt att se! Den följer ett danskt par som adopterar två barn Etiopien då den biologiska modern tros vara döende i aids. Men den fina historien om hur ett par i Danmark tar hand om barnen från Etiopien visar sig vara mörk. Filmen behandlar frågan om huruvida handel med barn/adoption har blivit en industri. Av Katrine Riis Kjærs. 

Adresslapp okänd: Dokumentär om de finska krigsbarnen som kom till Sverige. Vissa blev adopterade, andra fosterbarn och andra skickades hem igen.

Att lyckas mot alla odds: Laurentsio Pettersson växte upp på ett barnhem i Cluj-Napoca i Rumänien och det var där som Doris och Sten från Bollnäs träffade honom. De tog med Laurentsio hem till Sverige, där hans deformerade händer och fötter opererades flera gånger. Laurentsio som har drömt hela livet om att få stå på scen var en av deltagarna i programserien "Mot alla odds", som sändes på SVT i början av 2012. Något annat som Laurentsio har drömt om är att få återvända till barnhemmet i Rumänien och försöka hitta sina föräldrar. En film av Gunnar Magg och Peter Gaszynski.

Ett stulet liv handlar om Kent Sänd som satte bollen i rullning till det som skulle bli både Vanvårdsutredningen och Upprättelseutredningen. Den handlar också mycket om hans döttrar, hur de känner inför sin fars rotlöshet.

De stulna barnen: “Rättegång i Spanien om en nunna och några läkare som kidnappat kanske uppemot 1000 barn i Spanien och sålt dem till rika spanjorer.”

En dokumentär om ett barnhem i Sverige för inte så länge sedan:

Måste få barn:

Twinsters: 
Netflix 

Amys vilja: “När Amy var 9 år gammal bortadopterades hon till Danmark från Etiopien. Men Amy passade aldrig in i sin nya familj och som tonåring tar hon upp kampen mot de danska och etiopiska myndigheterna i ett försök att få dem att upphäva adoptionen. Under tre år följer vi Amys jakt på rättvisa och hennes kamp för att få återförenas med familjen i Etiopien.” Dokumentär av Katrine W. Kjær.

Att sälja sitt barn: ”Louis Theroux besöker Kalifornien, USA, för att titta närmare på en ny lukrativ affär - adoption. I staten hanteras 85 procent av alla adoptioner privat istället för genom statliga myndigheter. Det har skapat en marknad där agenturer och advokater kan para ihop nyblivna mödrar med par som är villiga att betala stora belopp för att få möjlighet att adoptera ett barn. Pengarna som en adoption kan ge har i flera fall gjort barnafödande till en väg ut från fattigdom, men också skapat sätt att försörja ett drogberoende.”

Three identical strangers: “Tre tonåringar möts av en tillfällighet och upptäcker att de är enäggstvillingar som separerats vid födseln.” Netflix. 

Petra och Peter, 2021: “Det var en gång en familj som levde lyckliga en tid innan allt blev kaos och fylla. Syskonen Petras och Peters barndom präglas av missbruk och konflikter. Filmaren Johanna Aust minns sina barndomsvänner som lysande men omgivna av ett mörker och 30 år senare undersöker hon deras olika strategier för att leva med en problematisk uppväxt. Petra som till varje pris försöker skapa ett ordnat liv och hennes bror Peter som tidigt hamnar i tungt missbruk. De vill båda att livet ska vara något annat men har inget gemensamt. Ett dokumentärt drama om konsekvenserna av adoption och socialt arv.”

Yasmin söker sina rötter. “Yasmin levde som gatubarn i Indien de första åren av sitt liv, innan hon adopterades och kom till en familj i Finland. 38 år senare återvänder hon för första gången till det land där hon föddes, för att söka sina rötter. Hon återser barnhemmet där hon bodde den sista tiden före adoptionen. Går det att hitta några spår efter flickan Albanus - det namn som personalen på barnhemmet gav henne?”

Nya perspektiv - 6 (diskussionsprogram):  ”Hur är det att adoptera? Hur är det att vara adopterad? Och hur fungerar det att leta efter sitt biologiska ursprung? Tomas Kold pratar med gästerna Jamaree Nakhowong Hansen, Anna-Karin Hansen, Elisabeth Wessel och Alba-Luz Wäälma Angarita. Del 6 av 6.”

Micheal Nykvist - ett porträtt.: “Skådespelaren Michael Nyqvist hade stora framgångar på film och scen, både i Sverige och utomlands. Vi följer honom till barndomskvarteren i Stockholm där han som 6-åring fick veta att han var adopterad. Han berättar om tonårens ätstörningar, oron inför nya roller, obehagskänslan av att gå på röda mattan, utseendefixeringen och hur han hanterar att vara borta från familjen. Vi får se klipp från flera av Michaels filmer med både Pierce Brosnan och Tom Cruise. Förutom barnen Ellen och Arthur Nyqvist medverkar bl.a. Pernilla August, regissören Florian Gallenberger och skådespelerskan Trine Dyrholm. En film av Susanne Cederberg. Michael Nyqvist gick bort 2017.” 

Jag är Sarah (föreställning): “I en enmansföreställning från Riksteatern driver Sarah Remgren med schabloner och föreställningar om sig själv som ung, kvinna, adopterad från Korea och dövblind. I en intervju berättar hon också om föreställningen och hur den har förändrat hur Sarah ser saker i livet nu.”

Min hemliga bror (2019), “Det var en familjehemlighet, undangömd i decennier - tills nu. Med hjälp av kommersiella DNA-baser gav sig SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt ut på jakt efter en hemlig halvbror, som enligt ett rykte ska finnas. Jakten kom att påverka hela hennes liv.” 
Back to Top