Radiodokumentärer
uppdaterad 25 april, 2023

Dags att prata om min adoption, farsan: Robin har aldrig vågat prata med pappa Kay om sin adoption - förrän nu. En dokumentär om ånger, våld och 30 år gamla familjehemligheter.

Adopterad och antiadoptionsindustrin: I decennier känner Heo en kvävande tacksamhetsskuld över att ha adopterats till Sverige. Men något så trivialt som ett smörgåspålägg blir startskottet för att hon ska se sin adoption i ett nytt ljus.

Hanna Wallensten. Sommar & Vinter i P1: Psykologen om rasism och minoritetsstress – och uppväxten som adopterad.

Jag känner mig rotlös. Radiopsykologen: Niklas har nyligen blivit pappa. Som adopterad är det första gången han känner att han biologiskt liknar någon. Det väcker starka känslor.

Sara gjorde ett DNA-test/Verkligheten i P3:
“Sara har aldrig känt till några biologiska släktingar men efter att ha köpt ett DNA-test på nätet kommer hon hitta släktingar och så småningom sin mamma…”

Henrik och DNA-träffen:

Sara hittar sina biologiska föräldrar - “kan inte förlåta dem”:

Sommar & vinter i P1 - Madeleine In Hwa Björk:

Sommar & vinter i P1 - Madeleine In Hwa Björk:

Adoption och släktband (Klara Zimmergren): 

DNA-testet avslöjade min okända släkting/Familjehemligheter: 

Jag lämnde bort min dotter/P1 Dokumentär:

Om den internationella adoptionens ideer:

I väntan på ett barn / Karlavagnen:

Ensam pappa söker barn:

Tillbaka till Seoul - adopterade Sofia söker sin biologiska familj via DNA:

Adopterad från Ukraina:

Hittar sin pappa, avslöjar trafficking:

P1 Kultur - om adoptionskritik:

Karlavagnen. Adoptionsbarn, hur blev det med dig?:

Special: Första mötet med mamma:

Varför lämnade du bort mig?:

Astrid Trotzig reflekterar över naturligt och onaturligt när det gäller familjebildning, moderskap och adoption:

Jag är stolt över mitt finska ursprung:

Jakten på det glömda språket / Vetandets värld:
“Lämnar språket vi hörde som bebisar spår som aldrig försvinner? Vi söker kinesiska språkrester hos adopterade Sonja Levin”.

Sökte upp sin mamma, hittade gravsten:

Lägga livets puzzel. Radiopsylologen:

Nazisten som blev föreläsare:

Jag bodde i en grotta:

Joanna och de försvunna systrarna:

Snön ger mig panik. Radiopsykologen:

Carola - sommar - läser ur dagbok om adoptionen:

P4 Dokumentär: Min bror var en hemlighet:
"Livet ställdes på ända när min far gick bort förra året. Mitt i sorgen spräcks en hemlighet som ruvats hela mitt liv. Jag hade en storebror som jag aldrig vetat om. Varför var det hemligt, och hur var det för min bror att få reda på att hans far inte var hans far. Mest undrar man ju varför halvsyskon är hemliga och dyker upp först vid förälderns död?" Reporter: Sara Kvist.

I radiodokumentären "Min bror var en hemlighet" får systrarna reda på att de har en halvbror när deras far gått bort:

OBS Magasin om adoptionsfrågan:

Rötter: Stulet barn:
“David adopterades från Chile till Sverige när han var tre år. 43 år senare får han veta att han är ett av många barn som stulits från sina biologiska mammor i Chile. Han bestämmer sig för att hitta henne.”

Rötter: Bokslut över en adoption:
“Varje dag har hon tänkt på sonen hon adopterade bort direkt efter födseln. Sonja Amneteg var 21 och ogift när hon blev gravid. Idag är hon 80 och vill göra ett bokslut över det som hände.”

Vad finns det för sjukdomar i släkten?:
“Många adopterade har inget svar på en av läkarnas vanligaste frågor. Att inte känna till släktens sjukdomshistoria kan göra det svårt att utreda en patient och förebygga ärftliga sjukdomar.”

Lägga livets pussel / Radiopsykologen:
“Mikaela söker sina rötter. Hon är adopterad från Kina och vill få klarhet i sitt ursprung. Men hon får inga svar. Hon vet inte ens hur gammal hon är. Ska hon släppa sökandet och se framåt i stället?”

Surrogatmamman i Tiblisi:  
Mikael och Emelie landar i Tbilisi för att hämta sin son. Surrogatmamman Nino har just fött honom med kejsarsnitt. Men varför valde hon att hyra ut sin livmoder?

Surrogatmamma i hemlighet:
Allt fler barnlösa svenska par reser till Georgien. Där ställer många kvinnor upp som surrogatmammor. Men varför? Natela berättar att hon blev surrogatmamma i hemlighet.

Om den internationella adoptionens idéer:
Tolkas ett asiatiskt par som adopterar ett skandinaviskt barn annorlunda än ett skandinaviskt par som adopterar ett asiatiskt barn? Och varför ses kärlek som ett legitimt argument för migration i vissa fall, men inte i andra? Och vad gestaltar den litterära figuren "Det föräldralösa barnet"? OBS Magasin handlar den här veckan om idéerna kring den internationella adoptionen, familjen och kärleken. Programmet sändes första gången i mars i år.

Övergiven av pappa. Karlavagnen:
I kväll pratar vi om pappan som inte var där. Är du barnet som växte upp med en frånvarande pappa? Hur har du hanterat det sveket? Eller är du den där pappan som drog? Vad var det som fick dig att vända ditt eget barn ryggen? Hur tar man igen förlorad tid? Gäster i kväll är Anders Carlberg, författare och grundare av Fryshuset i Stockholm, och familjeterapeuten Mårten af Ekenstam.  

Min pappa är inte min pappa: 
17-åriga Frida och hennes mamma slötittar på en film. Plötsligt säger Fridas mamma att det är något hon vill berätta. Björn är inte din biologiska pappa, säger hon. Hela Fridas värld stannar upp.

Min pappa var inte min pappa: 
DNA-testet tog han egentligen bara på skoj. Men beskedet avslöjar en hemlighet. Anders Strömboms pappa är inte hans biologiske pappa.

Jag har tre pappor:
När Gun Ohlsson vill testa det nya med DNA får hon en överraskning. Den hon trodde var hennes biologiske pappa är det inte. Nu börjar jakten på en helt okänd man - hennes biologiske far.

Släktband. 2020. Lilly blev övergiven och lämnades på barnhem
När Lillys pappa träffade en ny kvinna kastade han ut Lilly och hennes mamma. De försökte klara sig men situationen blev ohållbar och till slut hamnade Lilly på barnhem. Adoptioner blev möjliga först 1918.

Klartext. 2019. Nu utreds ännu fler adoptioner som kan vara olagliga 
En myndighet i Chile utreder uppåt 400 adoptioner. Föräldrarna kanske har blivit lurade eller tvingade att lämna bort sina barn. 

Hennes familjs väg till adoption. 2018.  
I samband med Ubmejen Biejvieh släpper Anna Sofie Bull Kuhmunen boken "En annan väntan - Adoption i Saepmie" som handlar om hennes familjs väg till adoption men också andra samiska adoptivföräldrars berättelser.  

Ovanligt med adoptioner från utlandet. 2019. P4 Goland. 
Sara och Matias Swartling har blivit föräldrar till Livia och Alexander genom adoption. Matias sitter också i styrelsen för Adoptionscentrum Gotland.
Förr var det vanligare att svenskar adopterade barn från utlandet om de hade svårt att få barn på egen hand. Numera får många istället hjälp med IVF, konstgjord befruktning.
Matias Swartling tror också att fler bildar familj sent och har svårt att få adoptera - dessutom har man fått det bättre i många länder i världen och behöver inte längre adoptera bort barn utomlands. 

Roman skildar baksidan med adoption. 2016.  
Ett liv utan början. Lena Hansson har skrivit en bok som handlar om de konflikter man kan uppleva som adopterad i sökandet efter sina rötter. 
Lena Hansson, ursprungligen från Ulricehamn, har skrivit en bok om Åsa, som vid 25 års ålder reser till Colombia för att söka efter sina biologiska föräldrar. Den spännande historien kan läsas som en roman, men den lyfter också en problematik, säger författaren. 
– I Sverige har det funnits ett romantiskt skimmer kring adoption. Den som vill lyfta kritik eller problem blir betraktad som besvärlig. Adopterade som gör det får frågan "är du inte tacksam, du har väl det bättre nu", berättar Lena Hansson som med sin bok vill bredda samtalet kring adoptioner. 
Hon har själv bott i Colombia som frilansjournalist och träffade där många adopterade som sökte sina rötter. En av dem beskriver sitt eget liv som en bok som saknar det första kapitlet. Därför har Lena Hansson valt att inleda sin bok med tomma sidor. 
– Det spelar ingen roll hur många gånger du läser boken, det kommer ändå finnas saker du inte förstår.

Madeleine In Hwa Björk. Våga prata om adoption. 2019.  P4 Östergötland
Madeleine In Hwa Björk har fått många positiva reaktioner efter sitt sommarprat, men också kommentarer från personer upprörda på adoptionssystemet.
Igår sändes Madeleine In Hwa Björk från Vikbolandets sommarprat, om hur hon som vuxen söker sina biologiska rötter och får reda på att det hon av fått veta om sitt ursprung inte stämmer, och att hon adopterats bort mot sin biologiska mammas vilja. Något som fått många att reagera.
– Min önskan är att man ska göra något kreativt med de starka känslorna,  säger Madeleine In Hwa Björk. 

De ensamma: “Den stora gruppen av barn som adopterades på 1970-talet från länder som Sydkorea, Etiopien, Colombia och Indien är nu vuxna och kan börja beskriva hur det är att vara adopterad. Ett Sverige som på många sätt uppfattades som ett tryggt land, visade sig kanske inte vara så tryggt för alla. En film av Osmond Karim om svårigheterna att hitta en identitet, att skapa relationer och att känna tillhörighet.”
🔗 ​​​​​​​https://sverigesradio.se/artikel/6512048

Back to Top